Mozgalom az egészségért-Sportos gyógymód testnek és léleknek

Mozgalom az egészségért

Sportos gyógymód testnek és léleknek

“Szeretnék újra az lenni, aki régen voltam.”

“Igazából minden órán meghalok…de utána feltöltődöm, és szebb lesz a világ!”

“Most már valahogy kívánja az ember a mozgást!”

“Az utóbbi időben sokat voltam egyedül, fantasztikus újra csapatban lenni!”

A fenti mondatokat elolvasni is szívmelengető, ám az, amit a Mozgalom az egészségért (Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program EFOP-1.8.6.-17-2017-00020) Veszprém megyei helyszínein tapasztaltunk, szavakkal szinte leírhatatlan. Gyepükaján, Pápateszér, Bakonytamási, Nagydém, Bakonyszücs, Bakonyság, Mihályháza, Vanyola, Dabronc: csupán néhány azon települések közül, ahol a pályázat keretében egy éven keresztül, heti két díjmentes edzést biztosítottak a helybélieknek. A kezdeményezés a tréninghez szükséges eszközöket (koordinációs létra, medicin labda, step pad, stb.) is biztosította, továbbá lehetővé tette edzőtáborokban, illetve kisebb-nagyobb sportrendezvényeken való részvételt is.

Utóbbiból Veszprémben is megrendezésre került egy nagyobb volumenű, egész napos esemény, amelyen a vendégek többféle mozgásformát, köztük a DORS funkcionális edzést, a Nippon Zengót és a Kyokushin karatét is kipróbálhatták.

A három megye (Fejér, Veszprém, Nógrád) harminc települését érintő program elsődleges célja “csupán” a rendszeres sport és az egészséges életmód népszerűsítése volt, az edzések valójában ennél sokkal többet adtak: közösséget, vidám pillanatokat, nevetést, kiegyensúlyozottságot, stresszlevezetést és bizony, lelki gyógyulást is.

A mozgás szerepe a hétköznapokban

A legjobb feszültséglevezető. Nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb lettem. Sokkal több energiám van. Alig várom az edzéseket. Átalakult a testem. Kivétel nélkül mindenhol ezeket a válaszokat kaptuk, amikor arról kérdeztük a résztvevőket, hogy mit ad nekik a rendszeres sport.

Bakonytamásiban például, ahol december 6-ára való tisztelettel Polyák Péter éppen mikulássapkában tartott edzést, egy egész családnak jelentett közös programot a tréning. A mindig mosolygós Gabi, férje, László, valamint fiuk, Dávid végig lelkesen látogatta az órákat, és mindannyian egyetértettek abban, hogy a sport pozitív hatással van az életükre. Dávidot a néptánc tanára is megdicsérte, hogy sokkal erősebb és rugalmasabb lett, de az apukája is érzi a fejlődést saját magán. “Autószerelő vagyok, a nap végére mindig elfáradok, de azt is tudtam, hogy ha már elkezdek mozogni, utána sokkal jobb lesz. Mozgás nélkül tényleg nincs élet: amióta Petivel edzünk, sokkal energikusabb vagyok.” – tudtuk meg Lászlótól az erősítő- és kardio jellegű gyakorlatokkal tűzdelt 60 percnyi torna után.

Polyák Péteredző egyébként nem csak Bakonytamásiban, hanem Pápateszéren és Nagydémen is csodát tett a csapatával.  Éveken át versenyszerűen akrobatikus rock’n rollozott, és a sportoktató képzés óta edzéseket is tart, nem is akárhogy, hiszen vidám természetét elnézve cseppet sem meglepő, hogy vendégei ennyire ragaszkodnak hozzá. “Szuper érzés, hogy olyan munkám van, amivel az egészséges életmód felé terelhetem az embereket. Jó látni, hogy ennyire élvezik az edzéseket.” – tudjuk meg Petitől, aki az aznapi harmadik tréningje után is éppen olyan vidám és mosolygós, mint az első után. “Biztos azért van, mert a sok sporttól energikus mindig vagyok!” – viccelődik.

A lélek szárnyaló boldogsága

A sport álruhás gyógyító. Izzadtságcseppek formájában érkezik, de láthatatlan simogatásával mindeközben a lélek fájdalmaira is orvosságot kínál.

Gyepükajánon Kató Beáta vezetésével zajlottak a tréningek. Ottjártunkkor is hat-nyolc nő tornázott vele, köztük a polgármester asszony is, aki az edzéseknek köszönhetően 22 kilótól szabadult meg. “Fantasztikus csapat jött össze, imádom, hogy folyamatosan motiváljuk egymást. Régebben elhanyagoltam a sportolást, de az itteni közösség erőt ad, hogy akkor is eljöjjek mozogni, amikor épp nincs annyira kedvem. Mondanom sem kell, az első öt perc után minden nyűgösségem elmúlik, és már csak az a kellemes érzet marad bennem, hogy ‘De jó, hogy eljöttem’!” – tudtuk meg Gabriellától.

Hasonló sikertörténetből egyébként Bakonyságban és Bakonytamásiban sem volt hiány. Ezeken a helyszíneken Stieber Csaba gondoskodott a színvonalas edzésekről, ráadásul nem volt könnyű dolga, hiszen Bakonyságban egyszerre kellett megmozgatnia a fiatalokat, és ahogy ő nevezte, a “nyugdíjas fiatalokat.” Profin megoldotta a helyzetet: amíg előbbi csapat a Kultúrház egyik felén TRX-szel, medicinlabdával és ugrókötéllel dolgozott, addig a szépkorúak a terem másik részén ízületkímélő erősítő és mobilizáló gyakorlatokat végeztek egy-egy gumiszalag segítségével.

A 80 esztendős Magda arról mesélt nekünk, hogy a fiatalok társaságában ő is újból fiatalnak érzi magát; talán ez is lehet az oka annak, hogy két gyakorlat között általános iskolás lányokat idéző cserfességgel diskurált a barátnőivel. “Csaba tréningjei kellemesen kifárasztanak, utána mindig jobban alszom. És persze nagyon jólesik, amit csinálunk, mert egyébként – főleg télen, amikor kerti munka sincs – nagyon keveset mozgok.” – mesélte nekünk némi lendületes láblógázás kíséretében.

Hasonlóan pozitív tapasztalatokkal gazdagodtunk Pápadereskén is, ahol (Vanyola és Mihályháza mellett) Törekiné Jánosa Anita tartott gerinctréninget, A jelenlévő, zömmel nyugdíjas asszonyok egyetértettek abban, hogy a rendszeres mozgás hatására javult a közérzetük és a kedélyük, sőt, néhányan még azt is büszkén ecsetelték, hogy amióta sportolnak, a mérleg nyelve is kedvező irányba mozdult alattuk.

Kétségtelenül regényt lehetne írni azokról a csodákról, amelyek a Mozgalom az egészségért program keretében valósultak meg. Ám a soha véget nem érő cikkek ritkán örvendenek nagy népszerűségnek, mi pedig azt szeretnénk, hogy ezt az írást legalább annyira szeressék az olvasók, mint amennyire a pályázat résztvevői szerették a közös edzéseket. Ha minden a tervek szerint halad, a helyszínek többségén a program februári végét követően is folytatódni fognak a tréningek: ennél nagyobb sikert pedig egyetlen pályázat sem kívánhat magának!

spacer