Mozgalom az egészségért

Mozgalom az egészségért

Kíméletlen kalóriaégetés a kultúrházban

A MAGYAR TRADICIONÁLIS KYOKUSHIN KARATE SZÖVETSÉG sikerrel pályázott az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program EFOP-1.8.6.-17-2017-00020 azonosító számú – “Mozgalom az egészségért” elnevezésű pályázatára. Az elnyert támogatás keretében három megye harminc településén indultak sportfoglalkozások, köztük Gyepükajánon is, ahol a polgármester asszony, Trejer Gabriella kitörő örömmel támogatta a kezdeményezést, nem csoda, hogy a kezdetektől fogva állandó résztvevője a tréningeknek.

A program egy éven keresztül rendszeres mozgáslehetőséget biztosít a régiók lakóinak. Céljai között szerepel többek között a rendszeres sport és mozgás előnyeinek megismertetése. A foglalkozásokat minden felnőtt látogathatja, akár hátrányos helyzetűek és fogyatékkal élők is.

Az érdeklődők heti 2 edzésen vehetnek részt díjmentesen, amelyekhez a helyszínt és az esetlegesen szükséges sporteszközöket is biztosítják. A Szövetség támogatja és finanszírozza továbbá a sportfesztiválokon és edzőtáborokban történő részvételt is. 

A Funkcionális edzés és a nyújtás duója

Gyepükajánon Kató Beáta – vagy ahogy a vendégei szólítják, Betti – gondoskodik róla, hogy az edzések ne csak izzasztóak, hanem jó hangulatúak is legyenek. Bea sokáig pedagógusként dolgozott – ennek köszönhető, hogy olyan jól ért az emberekhez –, de néhány éve személyi edző végzettségget is szerzett, így örömmel mondott igent a pályázati felkérésre. “Gerincferdülésem van, a mozgás nekem olyan, mint egy falat kenyér. Ha nem tudnék sportolni, sokkal rosszabb állapotban lennék.” – meséli Gabi, aki a saját tapasztalatainak köszönhetően mindig kiválóan tudja motiválni a csapatot. Az edzések március óta tartanak, jelenleg a 8-9 fős kemény maggal dolgozik együtt.

“Imádom Betti óráit, annyira feltöltenek! A program előtt nem edzettem, és amíg el nem mentem GYES-re, betanított munkásként dolgoztam. Amikor anyuka lettem, felszaladt rám jó néhány kiló, de egyedül nem tudtam rávenni magam a mozgásra. Kapóra jött ez a kezdeményezés: isteni társaság jött össze, családias hangulat van. Minden alkalommal itt vagyok, fogytam is egy keveset, és sokkal energikusabb vagyok!” – meséli Móni, akitől azt is megtudjuk, hogy a környéken legfeljebb a 3 éve elkészült sportparkban vagy a futball pályán lehet sportolni.

Ottjártunkkor Betti 3×5 gyakorlattal teszi próbára a hölgyeket, ráadásul minden sorozatot kétszer ismételnek meg. Noha a kihívást jelentő feladatok mindenkit alaposan megizzasztanak, a munkának van eredménye: van, aki 6-700 kalóriát is eléget egyetlen edzés alatt. A tréning után már javában tart az alapos nyújtás – szerencsére Betti pontosan tudja, milyen fontos része ez a tréningnek! – amikor az egyik lány lelkesen konstatálja, hogy az okosórája szerint bizony “Nagyon ügyes volt!”.

“Csodacsapatom van.” – büszkélkedik az óra után mosolyogva Betti, aki elképesztően büszke a lányok teljesítményére. “Rengeteget változtak: mindenki sokkal kitartóbb, és látom rajtuk, hogy jobban törődnek az egészségükkel, mint a program előtt.

folytatása következik…

A polgármester asszony és Betti is egyetért abban, hogy jó lenne, ha az edzések a pályázat végét követően is folytatódnának. “Mindent megteszünk azért, hogy márciusban is ugyanúgy közösen sportolhassuk, ahogy az elmúlt egy évben.” – mondja Betti lelkesen. “Nem hagyhatom cserben a lányokat, tudom, hogy milyen sokat jelent nekik ez a torna.”

spacer